söndag 20 maj 2012

fredagen och lördagen

torsdag var senast jag skrev och vi har hunnit sett ganska mkt. hmm......... efter madison bar det iväg till Sioux Falls. innan vi kom dit, åkte vi genom minnesota, fantastiskt natur och över Mississippi floden! Sen besökte vi SPAM museet, väldigt stort och känt här i USA, köttblandning av ham och pork. Fick också veta att anledningen till att det heter SPAM mail är just för att karaktärerna i Monthy Python nämnde SPAM irriterande väldigt många gånger, så därfrån kommer ordet.
Fredag (igår) bar det ännu mer västerut och slutstation Keystone. Vi gjorde stopp vid Mitchell och deras cornpalace där utsidan är helt dekorerat i majsblad. Ju mer västerut vi kom desto tunnare land blev det från en massa träd till oändlinga ängar (helt obeskrivligt) Och så var man i South Dakota och om man har sett Dansar med vargar eller Huset på prärien så vet man hur naturen ter sig! Nästa stopp var Badlands (som ni sett på bilder på fb) och det var också oooäändligt vackert! tyckte detta va mäktigt och vi har inte ens vart i Grand Canyon än.. Slutstationen var då som sagt Keystone och jag skämtar inte, en halv blomstervägen långt eller lika långt som från ICA/COOP till SilverSaras lägenhet i Uppsala. Så jätteliten och mysig by med en massa souvenirbutiker! Lokalborna här är också helt fantastiska!
Så, idag lördag bar det iväg till Mt Rushmore. BIG BIG BIG!!!! Lite histora: de va nån snubbe som ville göra nåt turistaktigt i området och tog hjälp av en 9 årigs ide och så bestämdes detta i slutet på 1920-talet. Berget hade 4 toppar och var helig för indianerna (berget ligger på Black Hills och hela området är holy ground) men de vita brydde sig såklart inte om de och gjorde då detta... Till en början var de meningen att det skulle bli huvud till midja, men de kom väl på att berget var så skört så det är bara George Washington som har hals!
Efter det blev det Crazy Horse Memorial. Trivia där: Crazy horse hette egentligen Curly.Han som kom på denna ideen var nån med indianblod i sig och hjälpte till med Mt Rushmore-bygget. Han ville visa att kan de vita så kan de röda bättre! Huvudet är klart och resterande kommer inte bli klar under våran livstid! Crazy horse pekar också, i riktning mot Mt Rushmore och enligt indianer är det nervärderande att peka :P
Sista stoppet för idag var Deadwood. Fick en obehaglig känsla i kroppen så gilla verkligen inte det stället... Och man ska nog inte beställa kaffe där, när vi frågade ifall det fanns tittade de på oss som om vi var från Mars. Där dricker man bara bira eller whiskey :) Men visst va det häftigt att få uppleva den staden  också :)
Tillbaka i Keystone ikväll, för att imorgon åka till Cody och Dewils tower!

Så, sen i onsdags har vi rest genom motorväg, kullar täckta med bladträd, prärie och vida slätter så långt ögat kan nå, och nu senast höga berg med barrskog... ska vi se, vi började i Illinois, nr 2 var Wisconsin, 3a Minnesota, 4a South Dakota och imorgon Wyoming. Ny tidzon är vi i också!

Min älskling var så duktig häromdagen. Vi var tvugna att prata i micen i bussen för att presentera oss och svara på 3-4 frågor. Jag hade förklarat för Ryan att hon vägrar gå upp pga att hon inte kan engelska så bra men de sa han nej till. Så  hon ställde sig upp och gjorde de :) Jättebra gick de, så stolt :)

Eftersom det har gått ett par dagar utan att jag skrivit nåt så kommer bara en dagens linda som jag kommer ihåg.
Jag: Mamma och pappa var å elda i näs.
Linda: Få se
Jag: Vadå??
Linda: Ja, ifall du var röd på näsan...

 Nu väntar sängen, waaay out of bedtime... Två saker, amerikaner är fantastiskt trevliga och pratglada, sen, hade Hajfens vart med på bussen hade jag fått haft uppsikt över henne varje dag.. 95 % aussies och av dem, 80 % pojkar :P











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar